ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ

του

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

«ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΓΛΟΥ»

 

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΗ  ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 (ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  αρ.4686/2007)

 

Άρθρο 1

ΣΚΟΠΟΣ

1. Το Κατασκηνωτικό Κέντρο Τολοφώνας (εφ εξής Κ.Κ.Τ.) έχει σαν αποστολή την υποστήριξη και εφαρμογή υπαίθριας ζωής σε παιδιά, νέους και ενήλικες, που επιθυμούν να έλθουν με ασφάλεια σε επαφή με τη φύση.

2. Ειδικότερα, σκοπός του Κ.Κ.Τ. είναι η διευκόλυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δράσεων ζωής υπαίθρου, κατασκηνώσεων καθώς και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης σε μέλη του Σ.Ε.Π., του Σ.Ε.Ο., αλλά και οργανώσεων, φορέων και σχολείων, των οποίων η παρουσία και οι εκδηλώσεις δεν αντιβαίνουν το σκοπό και τις αρχές του Σ.Ε.Π.

 

Άρθρο 2

ΓΕΝΙΚΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Κ.Κ.Τ. έχει έκταση 4.257 τ.μ. με ολική περίφραξη από συρματόπλεγμα, βρίσκεται σε περιοχή βορειοανατολικά από το χωριό Τολοφώνα του Δήμου Δωρίδας και απέχει από την Αθήνα 250 χλμ., η απόστασή του δε από την παραλία της Ερατεινής  είναι 3 χλμ.

Το Κ.Κ.Τ. είναι ιδιοκτησία, από αγορά, του Πολιτιστικού Συλλόγου Βύρωνα «Άρης Κωνσταντόγλου», που εδρεύει στο Βύρωνα Αττικής, στην οδό Δημ. Κωνσταντιλιέρη 23, Τ.Κ. 16231.

 

Άρθρο 3

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  Κ.Κ.Τ.

1. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το Κ.Κ.Τ. αποτελείται από κτιριακές εγκαταστάσεις, σε ενιαία κατασκευή από ξύλο, αρμονικές με το περιβάλλον, που διακρίνονται σε:

  α. ΟΙΚΗΜΑ, που έχει:

     * Ένα (1) υπνοδωμάτιο με 3 διώροφα κρεβάτια (άτομα 6).

     * Ένα (1) υπνοδωμάτιο με 1 διώροφο κρεβάτι (άτομα 2).

     * Ένα (1) χώρο υποδοχής με 2 διώροφα κρεβάτια και 2 μονά (άτομα 6).

     * Μεγάλη σκεπαστή βεράντα με 3 τραπεζοκαθίσματα για 24 άτομα και 4 πάγκους. Περιμετρικά η βεράντα διαθέτει προστατευτικά, έναντι του κρύου, πλαστικά            παραπετάσματα.

     * Στρώματα, μαξιλάρια και κουβέρτες για όλα τα κρεβάτια.

     * Δύο (2) στόφες (μασίνες, με καύση ξύλων), μία μέσα στο κυρίως οίκημα και μία στη βεράντα.

     * Πυροσβεστήρες, τόσο μέσα στο κυρίως οίκημα όσο και στη βεράντα.

  β. ΚΟΥΖΙΝΑ με:

     * Εντοιχισμένα ντουλάπια

     * Νεροχύτη

     * Τρεις  (3) συνήθεις εστίες προπανίου

     * Μία (1) μεγάλη εστία προπανίου (φλόγιστρο)

     * Επαγγελματικός απορροφητήρας

     * Ψυγείο-καταψύκτης

     * Ανεξάρτητος καταψύκτης 200lt

     * Όλα τα σκεύη μαγειρέματος και σερβιρίσματος

     * Αρκετά είδη τροφίμων μακράς διάρκειας

  γ. ΑΠΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΩΝ με:

     * κατασκηνωτικά υλικά που είναι στη διάθεση των κατασκηνωτών εφόσον ζητηθούν

     * διάφορα υλικά οικοδομών, επισκευών και συντηρήσεων

     * βασικά υλικά καθαριότητας.

  δ. ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ με:

      * Δύο (2) λεκάνες ευρωπαϊκές

      * Δύο (2) λεκάνες δαπέδου (στρατιωτικού τύπου)

      * Δύο (2) ντουζιέρες

      * Έξη (6) νιπτήρες με καθρέφτες

      * Φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα και είδη Α΄Βοηθειών.

                                  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κουζίνα και οι χώροι υγιεινής είναι συνδεδεμένοι με ηλιακό θερμοσίφωνα. Όλα τα κτίρια (παράγραφοι α, β, γ και δ παραπάνω), έχουν πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση με παροχή ρεύματος (ΔΕΗ). 

2. ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ υπάρχουν οι παρακάτω κατασκευές και εγκαταστάσεις που με την πάροδο του χρόνου θα συμπληρώνονται με νεώτερες, ανάλογα και με τις απαιτήσεις των χρηστών.

   α. ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ, με παρατηρητήριο, ξύλινη και σιδερένια κατασκευή. Δίπλα στην πύλη υπάρχει ο μετρητής ρεύματος της ΔΕΗ καθώς και πυροσβεστικός κρουνός με στεγασμένο σωλήνα πυρόσβεσης.

   β. ΙΣΤΟΣ. - (με αλεξικέραυνο) - Για την έπαρση στο κέντρο του ιστού, επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ η Ελληνική Σημαία, παραπλεύρως δε του κεντρικού ιστού, δηλαδή δεξιά και αριστερά από την Ελληνική Σημαία, επιτρέπεται η έπαρση μόνο επίσημων και αναγνωρισμένων σημαιών ή σημάτων τα οποία δεν προκαλούν και δεν προσβάλουν την Σημαία μας και το κοινό αίσθημα.

   γ. ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ.

   δ. ΧΩΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣ (ελεγχόμενης). Μέρος του υπαίθριου χώρου, κατά τους θερινούς μήνες, καλύπτεται με σκίαστρο, και υπάρχουν επιπλέον 3 αλεξίπτωτα για τον ίδιο λόγο και για διάφορες άλλες δραστηριότητες.

   ε. ΚΙΟΣΚΙ μεγάλο με πάγκους για 20 άτομα, για ξεκούραση, χαλάρωση και απόλαυση της θέας  προς τη θάλασσα.

   στ. ΧΩΡΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΗΝΩΝ , ο οποίος   προστατεύεται από τον βόρειο άνεμο με ανεμοφράκτη και από τον ήλιο με σκιερά επικαλύμματα (σκίαστρα), που τοποθετούνται κατά τους θερινούς μήνες.

   ζ. ΧΩΡΟΣ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΣΚΕΥΩΝ (ΓΟΥΡΝΑ), στεγασμένος, και στον ίδιο χώρο (δίπλα) υπάρχουν 2 υπαίθριες ντουζιέρες.

   η. ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΤΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΨΗΣΤΙΕΡΑ, στεγασμένα.

   θ. ΦΥΤΑ, θάμνοι, δένδρα (ελιές, κυπαρίσσια, μουριές, κ.ά.), περίπου 420, που ποτίζονται με αυτόματο σύστημα.

   ι. ΛΟΙΠΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Το κέντρο διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο πόσιμο νερό (Δημοτικό), αποθήκη μη πόσιμου νερού 2 τόνων (για την  περίπτωση διακοπής νερού και πυρκαγιάς), 3 πυροσβεστικά σημεία (βαρέλια με νερό, κουβάδες, τσεκούρια, φτυάρια) και 1 πυροσβεστικό κρουνό, 2 γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος 750w & 2500w, 2 πίνακες ανακοινώσεων , 4 κάδους απορριμμάτων.

 

Άρθρο 4

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Κ.Τ. ορίζεται, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, μέλος του, είναι δε υπόχρεος απέναντι στο Δ.Σ. του Συλλόγου και υπεύθυνος για την σωστή και άριστη κατάσταση – λειτουργία του Κ.Κ.Τ. Οφείλει να ενημερώνει το Δ.Σ. για κάθε πρόβλημα, ζημιά ή καταστροφή του χώρου, του εξοπλισμού και του υλικού του κατασκηνωτικού κέντρου. Φροντίζει για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Παραλαβής-Παράδοσης, κατά την έναρξη και λήξη της εκάστοτε κατασκήνωσης, από τον Αρχηγό Κατασκήνωσης.

 

Άρθρο 5

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ – ΧΡΗΣΗ

1. Δικαίωμα χρήσης του Κέντρου έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, με τις οικογένειές τους, όλα τα τμήματα του 1ου Σ.Π. Βύρωνα, όλα τα Προσκοπικά τμήματα και κλιμάκια του Σ.Ε.Π. – Σ.Ε.Ο. καθώς και οργανωμένες ομάδες παιδιών, νέων και σχολείων, με ανάλογες προς τον Προσκοπισμό αρχές, σκοπούς και μέθοδο.

2. Η χρήση του Κ.Κ.Τ. παραχωρείται ΔΩΡΕΑΝ. Οι χρήστες της κατασκήνωσης, αντικαθιστούν τις πραγματικές τους καταναλώσεις πόρων και υλικών δηλαδή: γκάζι, πετρέλαιο, βενζίνη, καυσόξυλα, είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, καταβάλουν δε το ακριβές αντίτιμο της κατανάλωσης που έκαναν σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και το κόστος της αποκομιδής (μεταφοράς) των απορριμμάτων τους.

3. Πριν τη χρήση, καταβάλλεται ποσό εγγύησης, το οποίο καθορίζεται από το Δ.Σ. και επιστρέφεται στο τέλος της παραμονής, εφόσον δεν υπάρχουν ζημιές ή φθορές στο χώρο, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και το υλικό. Εξαιρούνται της παραγράφου αυτής τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βύρωνα «Αρης Κωνσταντόγλου» και τα τμήματα του 1ου Σ.Π. Βύρωνα, μόνο ως προς την εγγύηση.

 

Άρθρο 6

ΑΙΤΗΣΗ & ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ

1.Η παραχώρηση της χρήσης του Κ.Κ.Τ. γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και εισήγηση του Προέδρου ή μέλους του Δ.Σ.

2. Ο αρχηγός κατασκήνωσης προσκοπικού κλιμακίου (Αρχηγός Κατασκήνωσης), είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και υγιεινή των κατασκηνωτών του και έχει όλα τα προσόντα που ορίζει ο εκάστοτε Κανονισμός Κατασκηνώσεων του Σ.Ε.Π. Όλα τα μέλη των Προσκοπικών Κατασκηνώσεων πρέπει να είναι απογεγραμμένα και ασφαλισμένα όπως ορίζει κάθε έτος το Σ.Ε.Π. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του Σ.Ε.Ο.

3. Ο αρχηγός κατασκήνωσης άλλης ομάδας εκτός Σ.Ε.Π. και Σ.Ε.Ο., αλλά και ο αρχηγός αλλοδαπού προσκοπικού κλιμακίου (Αρχηγός Κατασκήνωσης), θα πρέπει να είναι 25 έως 65 ετών και να έχει απαραιτήτως όλα τα προσόντα που ορίζει ο εκάστοτε κανονισμός κατασκηνώσεων, είναι δε ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή διαβίωση των κατασκηνωτών και την υγιεινή του χώρου, βεβαιώνει δε ότι όλα τα μέλη είναι ασφαλισμένα σε ιδιωτική ασφάλεια, με εν ισχύει Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο.

4. Ο Αρχηγός Κατασκήνωσης θα πρέπει να διαθέτει «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. "Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Κατασκηνωτικού Κέντρου Τολοφώνας" (Σ.Ε.Α. του Κ.Κ.Τ.) υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας, σε έντυπη δε μορφή υπάρχει στο χώρο υποδοχής του οικήματος. Ο Αρχηγός Κατασκήνωσης, συμβουλεύεται το Σ.Ε.Α. του Κ.Κ.Τ. και, ή το αποδέχεται όπως είναι, ή προσαρμόζει το δικό του στο Σ.Ε.Α. του Κ.Κ.Τ.

 

Άρθρο 7

ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βύρωνα «Άρης Κωνσταντόγλου», στον οποίο ανήκει το Κ.Κ.Τ., καθώς και το Δ.Σ. του εν λόγω Συλλόγου, δεν φέρουν ΚΑΜΙΑ ευθύνη για την ασφάλεια και για τα τυχόντα ατυχήματα ή ασθένειες των κατασκηνωτών, ενήλικων ή ανήλικων. Την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο Αρχηγός Κατασκήνωσης, όπως ορίζει το Άρθρο 6 (παράγραφοι 2, 3 & 4) του παρόντος κανονισμού. Αναλαμβάνει δε αποκλειστικά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασθενών της ομάδας του. Ο Σύλλογός μας, παραχωρεί ευγενώς μόνο, τον χώρο, τις εγκαταστάσεις και τα υλικά του Κατασκηνωτικού Κέντρου, ΔΩΡΕΑΝ.

                                                      

Άρθρο 8

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΤΩΝ

1. Ο Αρχηγός Κατασκήνωσης, πριν από την άφιξή των κατασκηνωτών, που θα χρησιμοποιήσουν το Κ.Κ.Τ., θα πρέπει να έχει υπογράψει την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 άρθρο 8, που του χορηγούμε, θεωρημένη από Κ.Ε.Π. ή από Α.Τ., με τα στοιχεία του και την επωνυμία του φορέα που εκπροσωπεί και σχετικό κείμενο που αφορά την ευθύνη του για τους κατασκηνωτές  και τον χώρο.

2. Με την άφιξη στο Κ.Κ.Τ., ο Αρχηγός Κατασκήνωσης, παραλαμβάνει από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κ.Κ.Τ. τον εξοπλισμό και τα υλικά που έχουν συμφωνηθεί, γίνεται εσωτερικός έλεγχος, και υπογράφει το σχετικό Πρωτόκολλο Παραλαβής-Παράδοσης.

3. Για κάθε συμβάν, όπως ατύχημα ή ασθένεια κατασκηνωτή ή κατασκηνωτών, φθορά ή απώλεια υλικού, φθορά εγκατάστασης, κτιρίου, δέντρων ή φυτών κλπ., ο Αρχηγός Κατασκήνωσης ενημερώνει λεπτομερώς το Βιβλίο Συμβάντων και αν κρίνει ότι το συμβάν είναι αρκετά σοβαρό, ενημερώνει αμέσως και τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κ.Κ.Τ.

4. Η χρήση των χώρων και των υλικών του Κέντρου, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον προορισμό του καθενός και με προσοχή, για να μην υπάρχουν καταστροφές. Για κάθε απώλεια ή φθορά υλικού, εγκατάστασης, κτιρίου κλπ., ο Αρχηγός Κατασκήνωσης ενημερώνει το Βιβλίο Συμβάντων και τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κ.Κ.Τ. (βλέπε παραπάνω), είναι δε ο οφειλέτης για την υποχρεωτική αποκατάσταση ή αντικατάστασή.

     4α. Είναι σαφές ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε καταστροφής του Κ.Κ.Τ. από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. πυρκαγιά, πρόσκρουση οχήματος κλπ., υπαιτιότητας των κατασκηνωτών, το κόστος αποκατάστασης ή αντικατάστασης βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον Αρχηγό Κατασκήνωσης καθώς και τον ίδιο τον Φορέα που χρησιμοποιεί το Κ.Κ.Τ.

     4β. Ο Φορέας και ο Αρχηγός Κατασκήνωσης, απαλλάσσονται της ευθύνης και του κόστους ΜΟΝΟ σε καταστροφές στο Κ.Κ.Τ. από φυσικά αίτια, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλους, νεροποντές, πλημμύρες, κεραυνούς - μολονότι υπάρχει αλεξικέραυνο – κλπ.) και καταστροφές που οφείλονται σε τρίτους, όπως ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, που προήλθε από το γειτονικό περιβάλλον του Κ.Κ.Τ., πτώση αεροσκαφών και αντικειμένων από αυτά κλπ.           

5. Με την λήξη της παραμονής στο Κ.Κ.Τ., ο εξοπλισμός και τα υλικά (όπως αναφέρονται στο Πρωτόκολλο Παραλαβής - Παράδοσης) πρέπει να παραδίδονται καθαρά και τακτοποιημένα, όλα δε τα απορρίμματα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στον χώρο που θα υποδείξει ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Κ.Τ.

6. Όλα τα δένδρα και φυτά του χώρου είναι απολύτως σεβαστά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεριζώσει ή να κόψει οποιοδήποτε δένδρο ή φυτό, μικρό ή μεγάλο. Η φύτευση επιτρέπεται, μόνο μετά από συνεννόηση με τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κ.Κ.Τ.

 

Άρθρο 9

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

Για δραστηριότητες εκτός Κ.Κ.Τ., τοπικές γιορτές, εξερευνήσεις και εκδρομές στην περιοχή, θα υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας του Κ.Κ.Τ. Επίσης για τις παραπάνω ανάγκες των κατασκηνωτών, στο Κ.Κ.Τ. υπάρχουν και είναι διαθέσιμα: σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, χάρτης της ευρύτερης περιοχής και αγροτουριστικός οδηγός για την περιοχή της ορεινής Δωρίδας (βιβλίο 216 σελίδων).

 

Άρθρο 10

ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ – ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας καθώς και τα τρία έντυπα (πρωτότυπο έντυπο Πρωτοκόλλου Παραλαβής – Παράδοσης, το πρωτότυπο έντυπο της Υπεύθυνης Δήλωσης του Αρχηγού Κατασκήνωσης και το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης) ισχύουν από 02/07/2014 ώρα 20.30, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού  Συλλόγου  Βύρωνα «Άρης Κωνσταντόγλου», που ελήφθη στα γραφεία - λέσχη του συλλόγου, στην οδό Δημ. Κωνσταντιλιέρη 23, στο Βύρωνα της Αττικής, και όπως τροποποιήθηκε με νεώτερη απόφαση του Δ.Σ. την 25η Οκτωβρίου 2016.                 

Κάθε νεώτερη τροποποίηση ή συμπλήρωση του παρόντος Κανονισμού και των 3 εντύπων, γίνεται  μόνο με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, η διατύπωσή τους δε θα είναι στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Ο παρών Κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Λουκίδης

 

Λήψη

Λήψη Κανονισμού στην Αγγλική

Επιστροφή